Juotava on – siispä valekonjakkia tiskiin!

Suomessa kaikkien pitää joukkoon kuuluakseen juoda alkoholia. Miksi näin on ollut, on edelleen ja mitä on tapahtumassa.

Täysvaltaisuuden symboli

Suomessa juominen on sosiologi Antti Maunun mukaan täysivaltaisuuden tärkein symboli. Jokaisella suomalaisella on lupa ja oikeastaan velvollisuus juoda vastuullisesti. Kokonaiskulutusmalliin perustuvan ennaltaehkäisevän päihdetyön ydinviesti on: Juo vastuullisesti. Siis juo. Kaikkien on juotava.

Juomisen yläraja

Juomalla vastuullisesti osoittaa olevansa viisas, järkevä, sivistynyt ja itsestään huolehtiva täysivaltainen kansalainen. Juomisella on siis yläraja. Nurkkapöytään oksentaville ja housuun virtsaaville nauretaan vaivaantuneesti mutta ymmärtäväisesti: ”Sillähän on vähän hankala tilanne elämässä”. Nauretaan salaa ja selän takana, pidetään tyhmänä luuserina eikä puututa täysivaltaisuuteen.

Juomalla nuori siirtyy aikuisuuteen. Nuoruuden liian aikaisten päihdekokeiluihin tärkeänä syynä on Maunun esittämä täysivaltaisuus. Vaikket ole täysi-ikäinen ja saa itse ostettua laillista päihdettä alkoholia, olet juomalla itsesi sopivaan känniin yhteisön täysivaltainen jäsen. Reilutkaan överit ei noviiseilla haittaa. Koska myös vanhemmat ymmärtävät juomisen symbolisen merkityksen, sallivat monet alaikäisten juomisen ja jopa hankkivat juomat.

Juomisen alaraja

Juomisella on myös alaraja. Sosiaalisessa ryhmässä Suomessa pitää juoda samassa tahdissa yhtä paljon kuin muut. Se on luo yhteenkuuluvuutta kaveriporukoissa ja työyhteisöissä. Kaikkien pitää juoda kuuluakseen täysivaltaisten joukkoon. Lasiin syljeskelijöitä ei ymmärretä ja pidetään tiukkapipoisina niuhottajina.

Juomattomuuden selitykseksi hyväksytään raskaus ja pitkin hampain alkoholismi. Kun ensimmäisissä juhlissa raitistumiseni jälkeen (3 kk) kerroin tuntemattomassa pöytäseurueessa neljännen ”miksi et juo” kysymyksen jälkeen juomattomuuteni syyksi alkoholismin, totesi vieruskaverini: ”Kunpa tietäisit, kuinka paljon catering-juhlissa tarjotaan järjestäjille valekonjakkia.”

En osaa juoda vastuullisesti

Maassamme on arvioiden kuitenkin arvioiden mukaan yli 400 000 kaltaistani alkoholistia, jotka eivät aivosairauden diagnostisten kriteerien mukaan pysty kontrolloimaan juomistaan (Tautiluokitus ICD-10). Vastuullisesti juominen on meille mahdotonta. Raittiina olemme vastuullisia kansalaisia vaikkemme vaadittuun vastuulliseen juomiseen pystykään.

Nuoret haastavat perinteet

Juomisen välttämättömyyden vähentämisessä vallitsee meillä vanhemmilla sukupolvilla Mummotunnelin päässä pimeys. Onneksi nuoret eivät tiedä tai siedä kulttuurista juomisen pakkoa. Sometunnelin päässä palaakin kirkastuva valo. Nuorempien sukupolvien ei ole enää pakko juoda.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *