Suomalainen alkoholipolitiikka vaatii ajatus- ja toimintamallin muutosta. Pelkkä kokonaiskulutusmallin seuraaminen on tullut tiensä päähän. Suomessa kuolee edelleen yli 5 kertaa enemmän ihmisiä alkoholiin kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Kansainvälisen PYLL (Potential Years of Life Lost) tutkimuksessa raportoidaan ehkäistävissä olevat alkoholikuolemat. Kuolemien ehkäisyn ydin ei ole saatavuuden rajoittaminen tai alkoholipitoisuuksista kinastelu.
Lähes kaikki alkoholiin kuolleet sairastivat alkoholiriippuvuutta (ICD-10 tautiluokitus F10.2), jolle tunnusomaista on juomisen kontrollin menetys, pakonomaisuus sekä juomisen jatkuminen kiistattomien haittojen jälkeen.
Juomisen kontrolli ei palaa
Kun Suomessa juomisen kontrolli on mennyt useamman kerran, neuvotaan hallinnan palauttamiseen tanssin, tikanheiton ja/tai väliveden avulla. Tämä juomisen vähentämiseen tähtäävä hoito-ote taluttaa alkoholiriippuvaiset hieman hitaammin hautaan.
Alkoholiriippuvuuteen on jo sairastunut yli 300 000 suomalaista. Elämänlaadun ja kokonaisterveyden kannalta raitistuminen on kestävä ratkaisu heille itselleen ja heidän läheisilleen.
Alkoholiriippuvuutta voidaan hoitaa
Alkoholiriippuvuutta voidaan tehokkaasti hoitaa ja raitistuminen on oikein toimittuna paljon nykyistä todennäköisempää. Muissa Pohjoismaissa alkoholismia hoidetaan sairautena. Niissä kokonaiskulutusmallin rinnalla toimii raitistumiseen tähtäävä hoitojärjestelmä.
Muissa Pohjoismaissa raitistuminen on päihdehoitojen lakiin kirjattu tavoite. Suomessa vuoden 2023 lakiuudistuksessa sitä ei tavoitteeksi kirjattu. Sairaudesta toipuminen ei ole vieläkään tavoite.
Alkoholipolitiikkaan toinen päälinja
Suomen alkoholipolitiikan muutoksen suunnan voi ilmaista kolmella toiveella. Ominaisuudet ovat tuttuja tyyneysrukouksesta.
Päättäjille ja terveydenhoitojärjestelmälle suotakoon:
1) Rohkeutta tunnustaa alkoholiriippuvuus hoidettavissa olevaksi sairaudeksi. Tarjotaan järjestelmällisesti alkoholiriippuvuuteen sairastuneille raitistumiseen tähtäävää tukea sairauden varhaisesta vaiheesta alkaen.
2) Tyyneyttä antaa alkoholin aiheuttamasta mielihyvästä nauttimaan pystyville mahdollisuus juoda suosikkijuomaansa ilman julkista syyllistämistä.
3) Viisautta erottaa nämä ryhmät toisistaan
Käännös Yleisönosastokirjoituksessa Hufvustadsbladetsissa
Insändare i Hufvusdstadsbladet torsdag den 6 februari
https://www.hbl.fi/2025-02-06/erkann-alkoholberoende-som-en-behandlingsbar-sjukdom